10 besplatnih PC programa koje bi svako trebalo da ima
 • standard blog post with image

  10 besplatnih PC programa koje bi svako trebalo da ima

  Postoji na milione besplatnih programa ,većina je bolji od komercijalnih varijanti.

   

  1 – Antivirus

  Većina korisnika računara shvata da zaštita računara, umnogome zavisi od antivirusnog programa koji je instaliran na računaru. Ali zato većina ne zna, da ima besplatnih rešenja, koja znaju u nekim prilikama biti bolja nego neki komercijalni programi.

  Naša preporuka za Antivirus rešenje je Avast ili Avira

  2 – Backup opcije

  Backup je važan proces zaštite podataka. Postoji nekoliko besplatnih i komercijalnih rešenja. Nažalost, mnogi od njih svoj backup nude lokalno na računaru, što nije baš najbolja opcija. Da ne bi došlo to gubljenja podataka, predlažemo korišćenje online (cloud) backup servisa. Izbor može biti Mozy ili Dropbox.

  3 – Browsers – Programi za pregled interneta

  Iako Microsoft Internet Explorer dolazi sa instalacijom operativnog sistema, postoji nekoliko odličnih i boljih programa koje bi trebalo da probate. I što je najvažnije, svi su besplatni, neki od programa koji su takođe odlični su Mozilla Firefox ili Google Chrome, koji imaju mnogo besplatnih, korisnih dodataka.

  4 – Programi za kompresovanje podataka

  Kada skidate fajlove sa interneta, oni mogu biti u zip, rar, ili nekom drugom kompresovanom fajlu. Nije loše praktikovati kompresovanje fajlova i foldera koji se slabije koriste, kako biste uštedeli na prostoru. A zgodno je i za slanje više podataka preko mail-a kada je fajl kompresovan.
  Odličan besplatan program koji možete koristiti za rad sa kompresovanim podacima je 7-Zip.

  5 – Narezivanje diskova i njihovo kreiranje

  Iako CD i DVD diskovi polako izlaze iz upotrebe, još uvek se dosta koriste. Postoje odlični besplatni programi za narezivanje, rip i kreiranje iso i ostalih slika.
  Odlične besplatne varijante su CDBurnerXP i Ashampoo Burning Studio Free.

  6 – Email

  Email servis je u širokoj upotrebi. Većina nas koristi online mail servise. Najviše se koristi Microsoft Outlook za slanje i primanje pošte, ali mnogo više opcija ima Mozilla Thunderbird, preko koje možete uredjivati html i newsletter-e za slanje. Online solucija svakako je neprikosnoveni Gmail.

  7 – FTP, SFTP, i SSH programi

  Svi vi koji imate svoje web sajtove, ili ih izrađujete, trebalo bi da koristite ove programe. Oni služe za prenos podataka sa vašeg računara na web server i obrnuto. Ima dosta komercijalnih varijanti ali su ove besplatne najbolje:
  FTP klijent: Filezilla
  SSH klijent: Putty

  8 – Program za obradu slika

  Postoji mnogo odličnih besplatnih programa, za obradu, kreiranje i organizaciju vaših slika na računaru. Mnogi kvalitetni programi su jako skupi, ali postoje i besplatne verzije koje su jako dobre.
  Neki od dobrih programa su:

  • Za editovanje slika: GIMP
  • Za manje i lakše editovanje: Paint.net
  • Za organizaciju slika: Google Picasa

  9 – Multimedia

  Postoji mnogo različitih multimedijalnih programa, sa različitim opcijama i mogućnostima. Između toliko dobrih programa, izdvojili smo, po našem mišljenju, najbolje:

  • Audio editovanje i kreiranje: Audacity , plejer: AIMP3
  • Video i DVD Plejer: VLC i KMPlayer

  10 – Office programi

  Program koji se najčeđće koristi za office je microsoft office, ali on nije besplatan. Postoje besplatne verzije programa, koje su njegove dostojne zamene i veoma lako se mogu koristiti.

  • Office paketi: Kingsoft Office Suite Free i OpenOffice
  • Notepad i tekst code editor: Notepad++

   Naravno,  izbor je na vama koju opciju ćete izabrati, ovo su samo naši predlozi.