Google rešio da menja način pretrage
 • standard blog post with image

  Google rešio da menja način pretrage

  "U današnjem ubrzanom svetu vesti, originalno izveštavanje o nekoj temi ne ostaje dugo na vrhu", napisao je na svom blogu potpredsednik Google-a za vesti Ričard Gingras. i na taj način najavio velike promene. Ključna stvar je u tome da je najpopularniji internet pretraživač promeio svoj algoritam. Najveća promena koju nam to donosi jeste da će uskoro u vrhu rezultata pretrage naglasak biti na originalnom izveštavanju. To znači da nam ubuduće na prvim pozicijama neće više biti one "klikabilne" i popularne vesti, već originalne vesti nastale istraživačkim novinarskim radom.

   "Da bi verifikovali naše algoritme i pomogli sistemu da shvati autoritet pojedinih stranica, imamo više od 10.000 ocenjivača iz čitavog sveta, koji procenjuju naš rad. Njihova povratna informacija ne menja rang listu posebnih rezultata, koje ocenjuju. Umesto toga, njihove povratne informacije se koriste za evaluaciju i poboljšanje algoritma na način koji je primenljiv na sve rezultate", dodaje Gingras.

  Google vesti su do sada su na sam vrh izbacivale sve one nedavne, od kojih korisnike većina nije ni zanimala, objašnjava Tehnopolis. "Davanjem boljeg pristupa originalnom novinarstvu za sve vrste priča - od filma, sporta, muzike i sveta poznatih, pa sve do ozbiljnog novinarstva iza pokreta #MeToo, krize sa opijatima i 'Panamskih papira' (Panama Papers), to će pomoći ljudima da budu bolje informisani o vestima koje im nešto znače", zaključio je Gingras.

  Nama kao običnim korisnicima ovo će znato skratiti vreme u traženju željenog sadržaja, a uz to nas i zaštiti od onog koji nas ne zamina.