Greška 404 - Houston, We Have a Problem
 • standard blog post with image

  Greška 404 - Houston, We Have a Problem

  Greška 404 (eng. error 404: Not Found) označava standardni odzivni kod HTTP-a koji ukazuje na to da je klijent uspeo da uspostavi vezu sa serverom, ali server nije pronašao ono što je traženo. Prva cifra u kodu označava grešku klijenta, odnosno URL grešku, dok druge dve ukazuju na to da se greška desila. HTTP greška je obično praćena i tekstualnom porukom koja je čitljiva ljudskim bićima (za razliku od gore pomenutih brojeva) – da stranica nije pronađena (eng. Not Found). Da sve ne bilo ostalo samo na šutrom ispisu error 404: Not Found, neke kompanije su se dosetile da ovaj problem iskoriste kao reklamu.

  Tako su nastale neke od sjajnih stranica:

   

  GITHUB

   

  SOUTH PARK STUDIOS  LEGO


  DROPBOX


  ACM (ASSOCIATION FOR COMPUTING MACHINERY)  POSTBOX  AIRBNB


  CSS TRICKS  HATCH  ANDROID  PIXAR  KAKO POPRAVITI ERROR 404?
   

  Ako ste korisnik/posetilac sajta, moguće je da se greška desila sa vaše strane, te je potrebno uraditi sledeće da biste popravili grešku:

  1. Proverite URL. Najčešći uzrok greške 404 je pogrešno otkucan URL,

  2. Osvežite stranu. Probajte da osvežite stranicu: pritisnite dugme Refresh u veb pregledaču ili Ctrl+F5 na tastaturi.

  3. Obrišite keširanu istoriju. Ako ste stranici uspeli da pristupite sa nekog drugog uređaja (npr. mobilnog telefona ili tableta), vrlo je verovatno da vidite istorijsku, keširanu verziju strane. Sve što je potrebno da uradite jeste da obrišete keš (eng. cache), pritiskom na dugmad Shift+F5 na tastaturi, ili u nekom drugom programu koji je zadužen za brisanje ovakvih podataka.

  S druge strane, ako ste vlasnik sajta koji želi da unapredi svoju 404 stranicu, treba uraditi sledeće:

  1. Dodajte pretragu. Vrlo je moguće da je korisnik prvi put na vašem sajtu i da ne zna da se snađe, te je najbolje pomoći mu tako što ćete dodati polje za pretragu da bi mogao po tom naslovu da nađe stranu koju je tražio.

  2. Prijava greške vebmasteru. Dajte priliku posetiocima da budu korisni tako što će prijaviti mrtav link vebmasteru sajta.

  3. Pokušajte da popravite grešku ovim tutorijalom:

  4. Probajte SEO – ukoliko ste radili izmene na sajtu i pokidali linkove, naš SEO tim može preusmeriti sve mrtve linkove i nepostojeće stranice na nove linkove. Naručite SEO optimizaciju